Linten en Clusters

Linten en clusters van bollenerfgoed

De Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed heeft onderzoek gedaan naar de ligging van bollenschuren en ander erfgoed van de bloembollencultuur en de relatie met het landschap van de Duin- en Bollenstreek.

De resultaten daarvan zijn gebundeld in het rapport Ruimtelijke linten en clusters van Bollenerfgoed. Dit rapport werd op 10 maart 2009 gepresenteerd tijdens de bijeenkomst 'Bollenerfgoed in de Greenport Duin- en Bollenstreek'. Uit het onderzoek blijkt langs welke linten en in welke clusters het bollenerfgoed zich in de afgelopen anderhalve eeuw heeft ontwikkeld. De resultaten daarvan zijn ingetekend op kaarten.

Het rapport is bedoeld voor beleidsmakers in de regio, zoals bestuurders, medewerkers en adviseurs van de gemeenten in Holland Rijnland, de Greenport Duin- en Bollenstreek, de provincie Zuid-Holland en diverse regionale organisaties.
Het rapport Ruimtelijke linten en clusters van Bollenerfgoed inclusief CD-Rom is verkrijgbaar voor € 25,- excl. portokosten. U kunt het bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bollenschuren op de kaart
De ca. 400 bollenschuren in de Duin- en Bollenstreek van Zuid-Holland, die door de Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed in een database zijn ondergebracht, zijn ingetekend op kaarten door Bureau Het Vooruitzicht uit Delft.

Bollenschuren op kaart landschapOnderstaande documenten zijn in te zien, door ze hieronder aan te klikken:

Gekleurde totaalkaart Bollenschuren op de Topografische ondergrond © Kadaster, Emmen, 2009
Grotere uitvoering van deze kaart

Gekleurde totaalkaart Bollenschuren op Groen-Blauwe landschapskaart van Holland Rijnland 2009
Grotere uitvoering van deze kaart

Zwart-wit kaarten Bollenschuren op de Topografische ondergrond © Kadaster, Emmen van de volgende plaatsen:
Hillegom
Lisse
Sassenheim
Noordwijkerhout
Noordwijk
Voorhout
Katwijk--Valkenburg--Oegstgeest
Rijnsburg
Warmond
Wassenaar--Voorschoten--Leiden

Genummerd overzicht van ca. 400 bollenschuren in de Duin- en Bollenstreek, behorend bij de zwart-wit kaarten, 2009 (pdf)

Legenda bij Bollenschuren op de kaarten, 2009