2009

Zwarte Tulpprijs 2009 voor Sassenheimse bollenschuur

De Zwarte Tulp Prijs 2009 is uitgereikt aan de heer L. van Nieuwkoop in Sassenheim, omdat hij de voormalige bollenschuur aan de Molenstraat 4 heeft gerestaureerd en een nieuwe bestemming heeft gegeven. Wethouder G. van der Meer van de gemeente Teylingen overhandigde de prijs op woensdag 9 december 2009 aan de trotse eigenaar.

De bekroonde bollenschuur aan de Molenstraat is in 1911 gebouwd voor de firma Ant. Van Duin en in 1912 als 'bollenhuis' in gebruik genomen. Het pand is daarna onder andere van bloembollenkweker Van Reisen en transportbedrijf De Boer geweest. Nadat het als garage dienst had gedaan voor de firma Van Zanten werd het eenopslagruimte voor de Digros. Die verkocht het pand in 1990 aan Lijndert van Nieuwkoop, die het gebruikte als opslagruimte voor zijn winkel in tuinmeubilair. Hij wilde er aanvankelijk vuurwerk in opslaan, maar dat leidde tot weerstand bij de buurtbewoners.

Appartementen
Daarom besloot Van Nieuwkoop de bollenschuur te restaureren en geschikt te maken als woonappartementen. Van Nieuwkoop vertelde dat er aan de achterkant anderhalve meter van de bollenschuur afgehaald moest worden. Daarom ontwierpen Stol Architecten en aannemer Kiebert een nieuwe achtergevel, die identiek is aan de voorgevel. In het pand zijn nu vier huurappartementen gevestigd. Op die manier heeft de bollenschuur een nieuwe bestemming gekregen en is behoud voor de toekomst gewaarborgd.

Zevende Zwarte Tulp Prijs
Het is de zevende keer dat de Zwarte Tulp Prijs is uitgereikt door de Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed. Deze jaarlijkse prijs, die bestaat uit een plaquette en een oorkonde, wordt sinds 2003 uitgereikt aan eigenaren van bollenschuren, die hun pand op een bijzondere manier hebben behouden of een goede herbestemming hebben gegeven. De Zwarte Tulp Prijs werd eerder uitgereikt in Lisse, Warmond, Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom en Rijnsburg. De prijsuitreiking wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Bollenstreek. 
Tijdens een gezellige bijeenkomst in het Sassenheimse eetcafé De Voogd ontvingen de heer en mevrouw Van Nieuwkoop namens de Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed een oorkonde met historische en actuele foto's van het pand.

Plaquette Monumentale bollenschuur
Daarna overhandigde de wethouder Monumenten van de gemeente Teylingen, de heer G. van der Meer, de heer Van Nieuwkoop de plaquette met de tekst 'Monumentale bollenschuur' 
Van der Meer zei dat hij het belang van het behoud van Bollenerfgoed erkent en kondigde aan dat de gemeente Teylingen deze winter gemeentelijke monumenten gaat aanwijzen, waaronder een aantal bollenschuren. Van der Meer benadrukte het belang hierbij van eigenaren van waardevolle panden, die de moeite nemen om financiën en vergunningen te regelen om hun pand voor het nageslacht te bewaren. De plaquette met lauwerkransen, die op de bollenschuur komt te hangen, is evenals de oorkonde ontworpen door Ontwerpstudio 2000.