2005

Zwarte Tulpprijs 2005 voor bollenschuur in Noordwijk

Op maandag 1 november 2005 is voor de derde keer de Zwarte Tulp Prijs uitgereikt. Ditmaal ging de prijs naar Ernst Kuylenburg en Susan van der Zwet, eigenaren van de voormalige bollenschuur aan de Pickéstraat 66 in Noordwijk. Zij krijgen de prijs omdat zij de karakteristieke bollenschuur geheel hebben gerestaureerd en hem een woonbestemming hebben gegeven. 

De bollenschuur is in 1902 gebouwd voor de Noordwijkse bollenkweker De Groot. Het is een grote schuur met een zadeldak. Op alle verdiepingen zitten openslaande deuren, bestemd voor natuurlijke ventilatie, zodat de bollen aan de lucht konden drogen. Na de oorlog verkocht De Groot de schuur aan de bloembollenkwekerij H.J. Salman & Zonen, die hem ruim twintig jaar gebruikte om er bloembollen te drogen en verwerken. In 1974 gaf de gemeente toestemming aan de Gebr. Dekker om er een houtbewerkingsbedrijf te beginnen, dat later uitgroeide tot de bouwmaterialenwinkel Doeland Dekker. Na het vertrek van Doeland naar een bedrijventerrein in 2000, kochten Ernst Kuylenburg en Susan van der Zwet het pand en besloten het te restaureren. De gemeente Noordwijk gaf toestemming om van de bollenschuur een woning te maken. 

Grootscheepse restauratie
In 2001 begon de grote verbouwing. Susan en Ernst kunnen uren vertellen over de restauratie, die bloed, zweet en tranen kostte. “Familie en vrienden verklaarden ons voor gek, die dachten dat het nooit goed zou komen. Maar wij zagen vanaf het begin de mogelijkheden van het pand. Er moest wel heel veel gebeuren: het pand heeft steens muren en was jarenlang in gebruik geweest als doe-het-zelfwinkel. We hebben eerst de buitenkant aangepakt en daarna hebben we drie jaar over de binnenkant gedaan. We wonen hier nu sinds Kerstmis 2004 met veel plezier. Het is een knots van een huis geworden met heel veel leefruimte voor ons hele gezin.” 
Bij de restauratie is rekening gehouden met de karakteristieke elementen in het pand. “We vonden één oorspronkelijke ventilatiedeur en hebben daar 95 kopieën van op maat laten maken”, vertelt Ernst. “In de achtertuin zijn het stookhok en de schoorsteen blijven staan. Onder de binnenplaats bleek en verrassing te zitten: een betonnen ventilatiesysteem, waarop in de jaren ’50 bollen werden drooggestookt. Het was een heel karwei om dat beton eruit te slopen: er kwamen 17 vrachtwagens puin uit!”

 


Nog meer schuren opknappen
De voorgevel is grotendeels vernieuwd want de winkelpui van Doeland moest worden vervangen door ramen. In het huis zijn ook bijzondere elementen toegevoegd. Ernst heeft een aannemings- en staalconstructiebedrijf en komt in de bouw en de sloop allerlei bruikbare spullen tegen. Er zijn bijvoorbeeld binnendeuren gebruikt uit een Amsterdams schoolgebouw. Susan werkte twintig jaar als styliste in de mode; zij ontwierp het interieur en deed het schilder- en decoratiewerk. Het project met hun eigen huis leidde ertoe om de overstap te maken en als zelfstandig interieurvormgeefster door te gaan. Daarbij kan de bollenschuur als prima visitekaartje fungeren.
Samen zouden Ernst en Susan graag nog meer schuren in de Bollenstreek onder handen nemen. “We zijn gek op bollenschuren en vinden het doodzonde dat er al zoveel zijn verdwenen of staan te verkrotten. Als er nog mensen zijn die een bollenschuur over hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Nu ons huis klaar is, willen we graag nog eens een andere schuur opknappen. We hopen dat iedereen inziet dat je van een oude bollenschuur een prachtig, apart woonpand kunt maken.” 

Zwarte Tulp Prijs
schildje PDF (108kb)Betere ambassadeurs voor het herbestemmen van bollenschuren kan de Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenschuren zich niet wensen. Daarom zijn Ernst Kuylenburg en Susan van der Zwet uitverkoren voor de jaarlijkse Zwarte Tulp Prijs, die in het leven is geroepen door het Museum De Zwarte Tulp in Lisse. 
Deze prijs is bedoeld om eigenaren van een bollenschuur te belonen, die de schuur op een bijzondere manier hebben behouden of een andere bestemming hebben gegeven, met behoud van de karakteristieke eigenschappen. In 2003 ging de Zwarte Tulp Prijs naar de eigenaren van de bollenschuur van Lefeber aan de Achterweg 14 in Lisse. In 2004 was het woonhuis met bollenschuur aan de Dorpsstraat 19 in Warmond uitverkoren.
De Zwarte Tulp Prijs bestaat uit een oorkonde en een schildje ‘Monumentale Bollenschuur’. Daarop staat uitleg over de historie en architectuur van de schuur. Het schildje is ontworpen door Ontwerpstudio 2000 uit Lisse. Het is de bedoeling in 2006 op nog veel meer waardevolle schuren in de regio dergelijke schildjes te plaatsen. Op verzoek van de Projectgroep werd het schildje onthuld door wethouder Th. van Rijnberk van de gemeente Noordwijk. De gemeente heeft immers toestemming gegeven om het pand een woonbestemming te geven, waardoor het voor het nageslacht kon worden behouden. De meeste waardering gaat echter naar de eigenaars, die de honderd jaar oude bollenschuur met veel liefde en zonder subsidie omgetoverd hebben in een juweeltje. Om hen daarvoor te bedanken ontvingen zij uit handen van Peter Nijhof van de projectgroep een ingelijste oorkonde met een grote foto van het pand. 

oorkonde PDF (391kb)
 


Behoud en herbestemming bollenschuren
De Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenschuren spant zich sinds 1997 in voor behoud en herbestemming van bollenschuren. De bollenschuren vormen het erfgoed van de bloembollencultuur. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met het landschap van de Duin- en Bollenstreek en hebben een grote cultuurhistorische waarde. 
Voor schuren die niet meer agrarisch in gebruik zijn, is de beste garantie voor behoud op langere termijn als zij een nieuwe bestemming krijgen als woning, kantoor, atelier of kleinschalig bedrijf. Gelukkig zien steeds meer mensen de waarde van bollenschuren en zijn steeds meer eigenaars en gemeenten bereid bollenschuren een tweede of derde leven te gunnen.