Studiedag FIEN over bollenschuren

Studiedag FIEN over bollenschuren

De Federatie Industrieel Erfgoed Nederland (FIEN) bezocht op 14 april 2007 de Bollenstreek in verband met een studiedag over bollenschuren. In deze landelijke federatie zijn allerlei verenigingen en stichtingen verenigd, die zich beijveren voor het behoud van industrieel erfgoed, zoals steenfabrieken en gemalen. Ook bollenschuren kunnen daaronder geschaard worden.

Excusie FIEN 14 04 07 kl

In het Centrum voor Cultuurhistorie De Vergulde Zwaan verzorgden Jos Warmenhoven en Marca Bultink van de Adviesgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed een presentatie over de architectuur van bollenschuren, over het gebruik ervan voor de bloembollencultuur en over manieren om de meest waardevolle panden te behouden en aan een nieuwe bestemming te helpen. 
Daarna werd het Museum De Zwarte Tulp bezocht, waar de historie van het bollenvak centraal staat. 

excursie FiEN lattenloods klDaarna volgde een bustocht met toelichting door Peter Nijhof en Jos Warmenhoven, leden van de Adviesgroep Bollenerfgoed. De route door de Bollenstreek voerde langs enkele authentieke bollenschuren en langs schuren die inmiddels een nieuwe functie hebben gekregen. Er werd onder andere een bezoek gebracht aan de bollenschuren van Papendrecht en Van der Voet in Sassenheim, Gebr. Driehuizen in Lisse, die verbouwd zijn en worden tot appartementengebouw. Ook werd kwekerij Veelzorg van A.J. Veldhuyzen van Zanten in Hillegom bezocht. 
De deelnemers van FIEN boften enorm want het was één van de mooiste dagen van het bloembollenseizoen. De bollenvelden stonden volop in bloei, waardoor de bollenschuren nog beter uitkwamen in het landschap.

 

De Federatie Industrieel Erfgoed Nederland bezocht onder andere de bollenschuur en de hyacintenloods op kwekerij Veelzorg van Veldhuyzen van Zanten aan de Stationsweg in Hillegom.